Oglaševanje

Napaka v kuhinji, ki povzroči na tisoče požarov letno

author
K. L.
19. jun 2025. 04:28
kuhinjska napa
Foto: PROFIMEDIA

V kuhinjah se zgodi ali začne veliko požarov. Pogosto je vzrok slabo vzdrževana kuhinjska napa.

Oglaševanje

Če redno kuhate doma, je pomembno poskrbeti za redno vzdrževanje kuhinjske nape, še posebej če ima filtre za maščobo.

Sčasoma se v teh filtrih naberejo maščobne obloge, ki lahko postanejo zelo nevarne.

Po podatkih zavarovalnice R+V v Nemčiji vsako leto beležijo okoli 10.000 požarov v kuhinjah, pri čemer je veliko med njimi posledica vžiga kuhinjskih nap, poroča portal hrvaškega Večernjega lista.

Maščoba v filtrih se zlahka vname, še posebej če pride do pregrevanja olja ali če zagori ponev na štedilniku.

Plameni lahko nato zajamejo napo in se prek ventilacijskega sistema razširijo na preostali del stanovanja ali hiše.

Požara ne gasite z vodo!

V takšnih primerih nikakor ne smete gasiti požara z vodo – to lahko sproži eksplozivno reakcijo, saj voda hipoma izhlapi in razprši goreče kapljice olja, kar lahko povzroči hude poškodbe.

Strokovnjaki priporočajo, da filtre redno čistite – vsaj enkrat mesečno, če pogosto kuhate, ali vsake tri mesece, če pripravljate manj mastne jedi.

Za čiščenje ne potrebujete nujno dragih čistil. Odlične rezultate lahko dosežete tudi z enostavnimi gospodinjskimi sestavinami, kot so pecilni prašek (za namakanje filtrov), soda bikarbona, limonin sok (za čiščenje zunanjih delov nape) ali tablete za pomivalni stroj (v topli vodi za močno umazane filtre).

Več o tem, kako očistiti kuhinjsko napo, lahko preberete v našem članku Trik, s katerim boste v 5 minutah očistili maščobo s kuhinjske nape

Dodatni varnostni nasveti:

  • Izogibajte se cvrtju ali flambiranju neposredno pod napo.
  • Vedno uporabljajte filtre.
  • Posebno pozornost namenite starejšim nanosom maščobe, saj se ti hitreje vnamejo kot sveža maščoba.
Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih